Příběhy mořeplavců : Češi a Slováci, kteří obepluli svět - Holý, Rudolf, 1921-2019 (Jota, 2023)
Publikace o historii českého a slovenského mořeplavectví. Obsahuje množství příběhů nejvýznačnějších českých a slovenských mořeplavců 20. a 21. století, kteří dokázali obeplout svět. Od vzpomínání na osobnost Rudolfa Krautschneidera přes příběhy Richarda Konkolského, Jozefa Varsányiho, Jiřího Albrechta, Ivana Orla, Oldřicha Karáska, Františka Sýkory, Jiřího Denka, Vlada Porvaznika a dalších až po doplněné, nejnovější vyprávění Martina Dolečka. Kdy a proč napadlo naše mořeplavce obeplout svět? Jak se dá v našich podmínkách postavit loď? Co vše během plaveb zdolali a do jakých úskalí se dostali? Co jim plavba dala a naopak vzala? Kudy vede nejkratší cesta ze srdce Evropy na moře? Odpověď na tyto a množství otázek naleznete v této publikaci. Zahrnuje i dějiny mořeplavby, množství údajů o technických parametrech lodí a informací nezbytných ke znalosti mořeplavby. Nakladatelská anotace. Kráceno.