Evangelium podle Gaiana - Petr, Ivo (E-knihy jedou, 2023)
Evangelium podle Gaiana je historický román s prvky thrilleru. Děj se odehrává ve dvou časových rovinách, v minulosti a v přítomnosti. Kolem počátku našeho letopočtu je mladý římský chlapec Marius Gaianus poslán svým otcem do římské provincie Judea na zkušenou k jejímu správci Pilátovi. V té době je Římská říše pánem Středomoří a Judea leží na její východní hranici. Za touto hranicí je mocná Parthská říše, která je odvěkým protivníkem Říma. Marius je využit Pilátem jako špión a setkává se zde s Ježíšem Kristem. O svém životě pak napíše deník, který dědí jeho následovníci. V době, kdy císař Konstantin zrovnoprávní v Římské říši křesťanství se stávajícím náboženstvím, jeden z dědiců nazná, že obsah deníku je příliš výbušný, a raději ho ukryje na neznámém místě. Dále se pak dědí pouze zašifrovaná zpráva, kde je deník ukrytý. V přítomnosti je zpráva rozluštěna mladým studentem Francescem Giulianem, který se stane jejím dědicem, a následně deník objeví. Kniha je alternativním pohledem na vznik křesťanství.