Avantgardisté : ruská revoluce v umění 1917-1935 - Scheijen, Sjeng, 1972- (Host, 2023)
Publikace vypráví příběh vzestupu a pádu ruské umělecké avantgardy mezi lety 1917-1935. V prvních revolučních letech se avantgardní umělci podíleli na radikální transformaci ruské společnosti. Staré umění bylo zavrženo a na jeho místo nastoupilo umění moderní a progresivní. Součástí radikální proměny měla být i nová podoba uměleckého vzdělávání i celé umělecké scény a provozu. Umělecká svobodomyslnost a výlučnost však brzy začaly být totalitnímu režimu na obtíž...