Kniha Nového Slunce. - Wolfe, Gene, 1931-2019 (Fobos, 2022)
Sci-fi román známého amerického autora. Konec lidstva se blíží, doba jeho rozmachu je dávno pryč a hlavní hrdina Severián se právě vzdal všech pravidel svého cechu. Tím pádem je odkázán jen sám na sebe. Životní dráha mučitelského učně Severiána se zdá být jasně daná: v patřičném věku se stane tovaryšem a posléze mu jeho nadání možná vynese i pozici cechovního mistra. On však z lásky poruší pravidla cechu a je nucen odejít ze svého sídla v Citadele nad městem Gyoll do vyhnanství, vybaven pouze jedinečným popravčím mečem a mučitelským pláštěm, černějším než nejčernější čerň. Spletitý příběh z daleké budoucnosti, kdy lidstvo spolu s narudlým hasnoucím Sluncem zvolna dožívá a někdejší rozmach je jen vzdálenou vzpomínkou. Tetralogie proslula vysokou literární úrovní a představuje vrchol subžánru nazývaného „umírající Země“. Nakladatelská anotace. Kráceno.