Uspořádání světa : státní zájmy, konflikty a mocenská rovnováha - Kissinger, Henry, 1923-2023 (Obzor (Prostor), 2023)
Historický vývoj a současná podoba světového řádu. Dějiny mezinárodních vztahů od novověku do současnosti. Vlivný americký politolog, historik a někdejší ministr zahraničí ve své práci sleduje vývoj mezinárodních vztahů a mocenského uspořádání v Evropě, na Středním východě a v Asii; věnuje důležitou pozornost zdejším velmocím, historickým událostem i významným státníkům (Metternich, Bismarck atd.). Dále se zabývá problémem americko-íránských vztahů od 2. poloviny 20. do počátku 21. století. Popisuje vstup Spojených států na světovou scénu, jejich podíl na utváření světového řádu, osudy i politiku významných amerických prezidentů 20. století (T. Roosevelt, W. Wilson, F. D. Roosevelt, R. Nixon, R. Reagan atd.) a kroky americké diplomacie v průběhu minulého i současného století. Zmiňuje se také o problému šíření jaderných zbraní a v závěru se zamýšlí nad budoucí podobě světového řádu.