Pouť k branám Orientu - Havlová, Nicolette, 1999- (Pangea, 2023)
Autorka reflektuje v cestopise své sto čtyři dny dlouhé putování, kdy se vydala z Havířova až do tureckého Istanbulu. Kromě popisu cesty dostává prostor svět pocitů a vnitřního přemítání autorky z reflexe jejího setkání s lidmi na cestě. Jednadvacetiletá Nicolette Havlová vyráží z domova jen s šesti kily na zádech a na vlastní pěst i nohy míří do tureckého Istanbulu. Pěší pouti dodává přesah uspořádáním dobročinné sbírky pro českou komunitu v rumunském Banátu, který se stává klíčovým milníkem cesty. Prožívá samotu v nekonečných horách, potýká se s útoky pasteveckých psů, překonává mnohé zdravotní potíže, zjišťuje, jak se (ne)nechat provdat na rumunsko-srbských hranicích a poslední stovky kilometrů absolvuje s potulným štěnětem. Nakladatelská anotace.