Svědectví oběšence - Granger, Ann, 1939- (Viktoriánská detektivka, 2023)
Detektivní román z viktoriánské Anglie s manželskou dvojicí - inspektorem Scotland Yardu Benjaminem Rossem a jeho ženou Lizzie. Když inspektora Scotland Yardu Benjamina Rosse zavolá do věznice Newgate muž odsouzený k smrti, neočekává, že by jeho svědectví mohl věřit. Ale vyprávění o vraždě, jíž byl tento muž před více než sedmnácti lety svědkem, je natolik věrohodné, že se inspektor Ross neubrání otázce, zda na tom, co odsouzený muž říká, přece jen není kus pravdy. Na záchranu života odsouzence je už pozdě, ale na vyšetřování vraždy, která zůstala po celá léta neodhalena, pozdě není, třebaže přesvědčit nadřízené, aby se Ross mohl věnovat "odloženému případu", se ukáže jako krajně obtížné. Benova manželka Lizzie Benjamina přesvědčí, aby ve svém úsilí nepolevoval, i když ví, že tím oba vstupují na nebezpečné území... Nakladatelská anotace. Kráceno.