Ze světa lesních samot - Klostermann, Karel (Artis, 2023)
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa. Děj se točí kolem líčení tvrdého života obyvatel horských samot, dřevorubců, lesníků, podloudníků a pytláků.