Jane Austenová : slova a cit - Bell, Catherine (Kontrast, 2023)
Milostný román inspirovaný životem světoznámé anglické autorky. Ve Steventonu v hrabství Hampshire se píše rok 1795 a bystrá dcerka tamního faráře Jane touží po jediném: po psaní. S rukama umazanýma od inkoustu se noc co noc probouzí a snaží se proklestit si cestu do světa svých hrdinek, Elinor a Marianny Dashwoodových. Bohužel se jí to však nedaří. Hrdinky vidí jen jako v mlze a má pocit, že ji od nich cosi odděluje - jakási neviditelná stěna jí stojí v cestě. A co víc, její sestra Cass se bude brzo vdávat a Jane má podezření, že pokud bude po maminčině, podobný osud potká v nejbližší budoucnosti i ji. Mladí páni ze vsi jsou však Jane naprosto lhostejní, v lepším případě poslouží coby přijatelní taneční partneři na plesech, které tak zbožňuje. Nakladatelská anotace. Kráceno.