Průsvitné srdce - Kallio, Katja, 1968- (Fleet, 2023)
Román finské autorky vypráví dramatický příběh zakázaného vztahu mladé Finky a ruského zajatce, kteří doufají, že jejich láska překoná válečné útrapy. Píše se rok 1942 a pokračovací válka mezi Finskem a Sovětským svazem je v plném proudu. Mladá svobodná matka Beata se vrací domů na jihofinský poloostrov Hanko, kde nachází jen smrt a zmar. Když se setká se sovětským válečným zajatcem Ivanem, který jako by jí viděl přímo do duše, v temnotě války najde záblesk naděje. Beatu to k muži neodolatelně přitahuje, jenže své city musí tajit. Láska k němu totiž znamená jediné - zradu. Vzniklou vášeň ale nejde umlčet, a milenci se tak ocitají ve smrtelném ohrožení. Nakladatelská anotace.