Zednáři, Masaryk, katolíci : trnitá cesta od nenávisti k dialogu - Pospíšil, Ctirad Václav, 1958- (Machart, 2023)
Kniha se snaží vyvrátit zažité představy o svobodných zednářích jakožto úhlavních nepřátelích církve, uctívačích satana a jako údajných hybatelech české i světové politické scény. Je rozčleněna do čtyř částí. V první se poprvé detailně mapuje Masarykův poměr k problematice evolučního vzniku člověka. Ve druhé kapitole se prezentuje postoj prvorepublikových zednářů k téže problematice. Druhá část knihy pojednává o poměru T. G. Masaryka ke svobodným zednářům, a to v průběhu celého jeho života, což opět dosud nebylo tímto způsobem nikým zpracováno. V dalších kapitolách se následně rekonstruuje to, jak se k první hlavě našeho státu stavěli svobodní zednáři. Třetí část je věnována vnímání Jana Amose Komenského a Wolfganga Amadea Mozarta ze strany frekventantů lóžových prací. Po tomto pohledu do duchovního a kulturního života svobodných zednářů následuje poslední partie, v níž se pojednává o dějinách vztahu instituce katolické církve ke svobodnému zednářství, a to především na základě církevních dokumentů. Nakladatelská anotace. Kráceno.