Bastard - Mostecký, Jaroslav, 1963-2020 (Mystery Press, 2023)
Lehce fantaskní historický román o střetu Keltů, Franků a vikingů. Bretaň počátku 9. století připomíná vosí hnízdo. Zatímco keltští obyvatelé touží po nezávislosti, Franská říše nehodlá přijít o svoji nejzápadnější výspu. Vzpurný zeměpán Judaël snu o svobodě ale podřídil všechno, dokonce i bezpečí rodiny a svých poddaných. V době, kdy s družinou nejvěrnějších hledá pomoc u earla z Ashfordu, se na bretaňském pobřeží vyloďují franští vojáci a schyluje se ke krveprolití. Pouze Judaëlův levoboček Yannig, který se schovává v přilehlých skalách, ví, že se Frankové vylodili až poté, co v zálivu ztroskotal vikinský drakar. Musí rozehrát hru o vlastní život, protože nepřítelem může být kdokoli - i nevlastní bratr. Bastard Yannig brzy pozná, že cena za šanci usednout na otcův trůn se počítá na životy přátel a rodiny. A ve skalách se probouzí pradávné zlo, které čekalo na svou příležitost... Nakladatelská anotace. Kráceno.