Povídky smíchovské - Rejfová, Marie, 1976- (Mystery Press, 2023)
Na pozadí šesti smíchovských arabesek, zasazených do počátku 20. století, se odvíjejí osudy osmileté Růženky Horké, která se setká se záhadným kouzelníkem. Literární pocta J. Nerudovi a J. Arbesovi. Smíchovské předměstí počátku dvacátého století, z průmyslového koutu u levého břehu Vltavy se pomalu stává důležitá součást budoucí Velké Prahy. Město tepe každodenním životem, zatímco místa skrytá v potemnělých uličkách, dílnách a pavlačích vyprávějí svůj vlastní příběh. Kdo se schovává pod čerpadly Petržilkovské vodárny? Jaké tajemství odhalí hrob na Malvazinkách? Zastaví se vrah z Kinského zahrad před dalším činem? Čtenář nahlédne do života kamenického mistra a studentů pražské polytechniky, u pitevního stolu a na přednáškách se setká s posluchači medicíny. V jiné povídce vstoupí do zaprášeného světa staré židovské dámy a jejích vzpomínek, aby vzápětí prožil několik dní s tajemným pekařem a dvojicí starých panen. Jinde ho Smíchovem provede utrápený příručí nebo hezká, ale lehkomyslná služebná. Nakladatelská anotace. Kráceno.