Newtonův mozek - Arbes, Jakub (Artis, 2023)
Newtonův mozek je romaneto od Jakuba Arbese. Poprvé bylo vydané roku 1877. Bývá označováno jako první česká science fiction. Romaneto je vybudováno na motivu důstojníka, jenž padl v bitvě u Hradce Králové, poté zázračně znovu ožil, přivlastnil si mozek geniálního fyzika Isaaca Newtona a ve svém eskamotérském vystoupení v Praze nabízel svému publiku cestování časem.