Kniha Nového Slunce. - Wolfe, Gene, 1931-2019 (Fobos, 2023)
Další kniha série Kniha nového slunce provází vyhnance, dříve mučitelského tovaryše Severiána na nové nebezpečné pouti. Mučitelský tovaryš Severián pokračuje ve své pouti do provinčního města Traxu, kam jej představitelé cechu poslali do vyhnanství poté, co projevil laskavost odsouzenkyni na smrt a porušil tak cechovní pravidla. Cestou by však také chtěl znovu nalézt milovanou Dorkas a vyhledat oprávněné majitelky Smiřitelova spáru, mocné relikvie, která se mu shodou okolností dostala do rukou. Snaha dostát svým závazkům ho provede nebezpečným dolem, kde se místo rudy těží pozůstatky vzdálené minulosti, skrytými zákoutími vladařského sídla i rozvalinami města, jehož dávný velekněz se Severiánovi pozoruhodně podobal. Nakladatelská anotace. Kráceno.