Vzpomínky na Ukrajinu - Lucyk-Berger, Chrystyna, 1969- (Jota, 2023)
Šest příběhů z druhé světové války, oživujících skutečnou historii autorčiny ukrajinské rodiny. Larysa je krejčovou, známou především svými výšivkami. Během druhé světové války se snaží přežít na okupované Ukrajině a v ruinách své dílny pracuje jako švadlena. Obklopena nepřáteli dává najevo svůj vzdor tím, že své výrobky zdobí výmluvnými výšivkami. Avšak za jakou cenu? Mychajlo je voják, který se na Štědrý den vrací z východní fronty na Ukrajinu. Při cestě svou zemí je nucen čelit utrpení, které válka jeho spoluobčanům přinesla. Jak moc změní jeho osud to, co letos na Vánoce uvidí? Marusju a její rodinu jedno brzké ráno probudí příjezd nacistů, hledajících jejího bratra, který je partyzán. Když vojáci prohledávají dům, mají členové rodiny jen několik okamžiků na to, aby učinili rozhodnutí, které ovlivní, jestli tuto návštěvu přežijí. Nakladatelská anotace. Kráceno.