Temno před úsvitem - Moffat, Alistair, 1950- (CPress, 2023)
Fantastický román pohrávající si s představou, jak by mohl vypadat konec druhé světové války, kdyby Němci zkonstruovali atomovou bombu jako první. Červen 1945. Hitler zvítězil, Británie je okupována a Amerika se bojí hrozby jaderného útoku. Uprostřed noci prochází ruinami skotského dryburského opatství postava, která hledá deník Davida Erskina, vojáka, jenž byl svědkem zvratu dějin. Erskinův útěk ze zajetí jej spolu s jeho snoubenkou Katie přivede na Skotskou vysočinou a poté do univerzitního města St Andrews, kde nacisté zřídili tajnou laboratoř. Když vyjde najevo její účel, musí David, Katie a jejich spiklenecká skupina přijmout zoufalý plán. Nakladatelská anotace.