Společenský agent Jiří Mucha : láska a žal za železnou oponou - intriky, sex, špioni - Laurence, Charles, 1950- (Dokumentární próza, 2023)
Autobiografická publikace britského novináře, který jako dítě strávil s rodiči-diplomaty několik let v Praze 50. let 20. století. Po roce 1989 se do Prahy vrátil, aby se pokusil rozkrýt složité okolnosti pražského pobytu své rodiny. Pražská epizoda hluboce poznamenala osudy celé rodiny, zejména autorovu sestru a matku. Na základě rozhovorů a archivních materiálů se Charles Laurence snaží rekonstruovat dávné události, které jako dítě nemohl pochopit. Jeho otec, Peter Harold Laurence, se jako sekretář britského vyslanectví v Praze pohyboval v prostředí pražské diplomacie, do něhož pronikala chapadla komunistických tajných služeb. Milostná aféra autorovy matky s publicistou, spisovatelem a příslušníkem pražské smetánky Jiřím Muchou tak asi nebyla pouhým vzplanutím citů, ale spíše "operací", v jejímž pozadí stála Státní tajná bezpečnost ... Knížka nabízí dosti pochmurný obraz života v Praze v prvních letech studené války, vrhá i nelichotivé světlo na roli "společenského agenta" ve službách komunistického režimu. Vyprávění je zarámováno dvěma rozhovory Charlese Laurence s Geraldinou Muchovou, vdovou po Jiřím Muchovi.