Doba chemlonová : jak jsem přežil socialismus, svoji rodinu a Brno - Marek, Jaromír, 1967- (Host, 2023)
S nadhledem psané autobiografické vzpomínky novináře Jaroslava Marka na dětství v prostředí normalizačního Brna. Staré Brno, přelom šedesátých a sedmdesátých let. Na společnosti jsou stále znát poválečné šrámy, oficiálně se normalizují poměry a tuží se vítězství socialismu. A rodiny si při všeobecném nedostatku musí nějak poradit, ať už jde o bydlení, spotřební zboží, nebo dovolenou v zahraničí. Jedním z mála způsobů, jak tohle každodenní pinožení zvládnout, je brát všechno s humorem. Nebo alespoň s dětskou zvědavostí a naivitou. Kniha by se dala označit za kritickou nostalgii. Autor se vrací k neuvěřitelným historkám a zážitkům své poněkud potrhlé rodiny a s láskou a vtipem vzpomíná na dětství a dospívání v husákovském Brně. Má se však na pozoru, aby nepadl do známé pasti a nezaměnil vlastní sentiment za sympatie pro dobovou realitu. Při čtení si tam můžeme užívat všední život v pavlačovém domě, čekání na novou škodovku nebo dovolenou v Rumunsku. Nakladatelská anotace. Kráceno.