Písky Duny - Herbert, Brian, 1947- (Baronet, 2023)
Soubor čtyř povídek ze světa Duny, kultovního sci-fi univerza. Poprvé sebrané povídky Briana Herberta a Kevina J. Andersona osvětlují některá záhadná, dosud neprobádaná zákoutí oblíbeného vesmíru Duny, který formoval celou generaci vědecké fantastiky. Uvádějí čtenáře do prostředí plného zrady a zázraků, od pouštního světa Arrakis, bičovaného písečnými bouřemi, až po nádheru imperiálního sídla na Kaitanu. Čtveřice povídek vypráví například o neznámých letech Gurneyho Hallecka a jeho stycích s pašeráky v nebezpečné hře o pomstu, o dění v řadách sardaukarů, kdy se dítě zrazeného šlechtice promění v jednoho z nejkrutějších imperátorových bojovníků, o mladé divoké fremence, bojovnici proti nelítostným Harkonnenům, z níž se jednoho dne stane Shadout Mapes. Jak uvádějí sami autoři, tyto drobné příběhy nejsou mohutnými dunami, jen zrnky písku dokreslujícími osudy dobře známých hrdinů. Nakladatelská anotace.