Diamantové oko - Quinn, Kate, 1982- (MOBA, 2023)
Román je inspirován příběhem Mily Pavličenkovové, mladé matky z Kyjeva, která se stala jedním z nejlepších odstřelovačů druhé světové války. V roce 1937 si v zasněženém Kyjevě zakřiknutá a literaturu milující studentka historie Mila Pavličenková organizuje svůj život kolem práce v knihovně a malého syna. Hitlerova invaze však její život zcela změní. Mila dostane pušku a je vyslána do boje, aby se ze studující dívky stala smrtící odstřelovačkou - smrtící lovkyní nacistů známou jako Paní Smrt. Když z ní zpráva o jejím třístém zabití udělá národní hrdinku, je Mila vytržena z krvavých bojišť východní fronty a poslána do Ameriky na turné. Mila se jen velmi pomalu vzpamatovává z válečných hrůz a v nablýskaném světě Washingtonu se ocitá izolovaná a osamělá. To změní až její nečekané přátelství s první dámou Eleanor Rooseveltovou a ještě nečekanější vztah s kolegou odstřelovačem... Nakladatelská anotace.