Jiný kraj - Kadečková, Tereza, 1993-; Matoušková, Tereza, 1990- (Golden Dog, 2023)
Jedenáct povídek české a jedné slovenské fantastiky s tématy, která se dotýkají současné společnosti a světa. Antologie Jiný kraj je výběrem povídek žánru fantasy, sci-fi a hororu, ale přesto se věnuje tématům, která hýbají současným světem. Problémy osobní identity, ochrana životního prostředí, potíže v rodině nebo intenzivní chov drůbeže. Mořské panny plavou mezi igelitovými sáčky, mágové experimentují na dětech s mentálním postižením, kmen žijící na obří kře prchá ze své domoviny, protože přichází doba tání... Obsah povídek je často kritický a varující, ale nejednou se na konci mihne jiskřička naděje. Nebo aspoň rozkošné koťátko. Fantastika je bohatá na fantazii, ale to neznamená, že se v ní utápí. Právě to chce dokázat sborník Jiný kraj, který dávaly dohromady autorky Tereza Kadečková a Tereza Matoušková. Fantastika, ať už se jedná o fantasy, sci-fi nebo horor, dovede zpracovávat současná témata a akcentovat je způsobem, kterým to klasické žánry nedovedou. Nakladatelská anotace. Kráceno.