Hlubiny a posedlosti - Gross, Pavel, 1939- (Jota, 2023)
Autobiografická kniha průkopníka potápění a cestovatele. Autobiografické vyprávění začíná zážitky skupiny mladistvých romanticky založených kamarádů v dobách tvrdé totality padesátých až šedesátých let. Magický svět modrozelených hlubin zatopených kamenolomů je jejich společným náboženstvím a jejich primitivní začátky potápění rituálem. Události jsou přerušeny vpádem sovětských vojsk, a pokračují autentickým vyprávěním o zážitcích autora ve světě posedlých vynálezců podmořských strojů, lovců korálů,oceánografů a námořních teroristů. Text je proložen mnoha, dnes již historickými fotografiemi, kresbami a dokumenty. Nakladatelská anotace. Kráceno.