Dívky, které přežily Sibiř - Herbich, Anna, 1986- (CPress, 2023)
Pohnuté životní osudy deseti polských žen, které byly během čtyřicátých minulého století deportovány spolu se svými nejbližšími na Sibiř. V první polovině 40. let bylo do Sovětského svazu násilně deportováno několik set tisíc Polek. Končily coby „nepřátelé lidu" na nucených pracích, v kolchozech, dolech, ve věznicích. Trpěly v neskutečných podmínkách, byly mučeny. Přesto se některé dokázaly vrátit - často už bez svých rodin. Zde je svědectví deseti z nich. Nakladatelská anotace. Kráceno.