Podbrdské pověsti a příběhy - Fryš, Václav, 1924-2016 (Kopp, 2013)
Autor spojuje poutavý popis historických událostí s vyprávěním pověstí, které se na Podbrdsku tradují, a se vzpomínkami na osobité příběhy obyčejných lidí. Dočtete se nejen to, jaké důsledky s sebou nesly husitské války nebo jaké panovaly poměry v době hrabat z Vrbna. S lehkým vtipem a nadhledem se totiž také dozvíte, jak dopadli obávaní lupiči Kubáci, jak mlynář sliboval od zítra mlít mouku zadarmo, jak skončilo hledání pokladu Pešíků, kdo vlastně byl kostlivec, který tak polekal Františka, a jak babka Bátinka potvrdila, že ženské se nebojí ničeho. Nakladatelská anotace. Kráceno.