Každý, kdo unese oštěp : první a poslední Mussoliniho vítězství : válka o Habeš 1935-1936 - Cílek, Roman, 1937- (Polozapomenuté války, 2023)
Italský vpád do Habeše (Etiopie) v letech 1935-1936. Příprava, průběh a zahraničněpolitické souvislosti italsko-habešské války v publikaci zkušeného autora literatury faktu. Úvodní kapitoly stručně nastiňují Mussoliniho cestu k moci, vnitropolitický vývoj v Itálii v letech od nástupu fašismu do roku 1935, shrnují důvody italské expanze do Afriky. Přípravy i dramatický průběh války, ve které proti sobě stáli zcela nerovnocenní protivníci, přibližuje publikace prostřednictvím dobových svědectví a ohlasů (např. reportáže amerického žurnalisty a válečného zpravodaje Webba Millera či zápisky Adolfa Parlesáka, pravděpodovně jediného československého účastníka italsko-habešské války). Autor zároveň dává nahlédnout do zákulisí mezinárodní politiky v době neodvratně směřující k celosvětovému konfliktu. Epilog líčí konec italského panství v Habeši v roce 1941.