Černá lilie - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Hříšní lidé Království českého (MOBA), 2023)
Další ze série historických detektivek, v nichž Oldřich z Chlumu se svými pomocníky řeší zapeklité případy. Tentokrát jde o vraždu sestřenice urozeného pána z hradu Valdek. Jaké tajemství skrývá tapisérie, na níž je zobrazena zahrada s nádhernými květy, mezi nimiž vynikají lilie, ale jen jedna je černá? Oldřich z Chlumu se svými pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem řeší případ smrti paní Sibyly, sestřenice urozeného a vlivného Oldřicha Zajíce na jeho hradě Valdeku. Na hradě se však právě koná rodinná slavnost a podezřelých je víc než dost. Navíc není úplně jisté, zda byla Sibylina smrt vraždou nebo jen nešťastnou nehodou. Jenže další vražda tuhle pochybnost rychle vyvrátí... Nakladatelská anotace.