Kořist : na útěku s Monou Lisou - Husemann, Dirk, 1965- (Euromedia Group, 2023)
Historický román, odehrávající se v průběhu druhé světové války, líčí boj o záchranu uměleckých památek z pařížského Louvru, zvláště pak té nejvzácnější - slavného portrétu Mony Lisy. Paříž 1939. Francouzskému hlavnímu městu hrozí, že ho Němci začnou bombardovat. Plukovník Pierre Delort, jedinečný armádní stratég, dostane neuvěřitelný úkol. Má z Louvru evakuovat více než tři tisíce maleb, soch a artefaktů, než do města pronikne německá armáda. Zanedlouho se Delortovi přilepí na paty nepřátelská zásahová jednotka a začíná nebezpečný lov po celé zemi. Největší poklad, Monu Lisu, nosí Delort neustále bezpečně zabalený a ukrytý s sebou. A postupně si začíná uvědomovat, proč má ten malý portrét tak obrovský význam pro celý svět... Nakladatelská anotace.