Kdo spí ve spíži - Nesvedová, Kristina, 1981- (Host, 2023)
Dobrodružství oživlého bramborového pejska a jeho kamarádů. V jedné chalupě stává ve spíži košík. Prý se z něj občas něco záhadně ztratí. Okurka, pár jablíček, cibule... nebo třeba jeden brambor. Ten zčistajasna otevře v košíku oči a zjistí, že má čtyři krátké nožky, špičatá ouška a neposedný ocásek. Z bramboru je Brambůrek. Živý, vystrašený a opuštěný. Naštěstí ale dlouho sám nezůstane. Brzy se seznámí s Jablenkou, Řepinem a dalšími obyvateli Spížky -- skryté vesnice, o níž nemají víkendoví návštěvníci chalupy ani tušení. Nakladatelská anotace. Kráceno.