Jazyky pravdy : eseje 2003-2020 - Rushdie, Salman, 1947- (Paseka, 2023)
Soubor esejů, v nichž se indicko-britský spisovatel věnuje otázkám svobody slova a umělecké tvorby a zároveň se projevuje jako vynikající znalec světové literatury. Věnuje se velkým literátům 20. století z rodu Kurta Vonneguta nebo Samuela Becketta, srovnává Shakespearovo mistrovství se Cervantesovým, na příkladu Aje Wej-weje, Pussy Riot či Roberta Saviana ukazuje, jakou roli hraje v tvorbě odvaha. Nechybí ani příspěvky, které se věnují dopadení bin Ládina nebo koronavirové pandemii. Rushdie vždy píše s vášnivým zaujetím pro styl, ve kterém se prolíná přesnost pozorování s bohatou obrazností. A se smyslem pro pravdu, bez ohledu na to, jak riskantní může být. Nakladatelská anotace. Kráceno.