Tisíc let radostí a smutků : paměti - Ai, Weiwei, 1957- (Paseka, 2023)
Paměti světově proslulého čínského umělce, architekta a aktivisty. Knížka nevypráví jen o osobním osudu Aj Wej Weje a o jeho konfrontaci s čínským komunistickým režimem, ale obšírně se věnuje i životu jeho otce, ceněného čínského básníka Aj Čchinga. Příběh Aj Wej Wejovy rodiny se odehrává na pozadí velkých čínských dějin, které brutálně zasahují do života jednotlivců. Aj Wej Wej zároveň provází po svém vlastním uměleckém díle, které zahrnuje architekturu, sochařství, fotografii či film. Společným jmenovatelem jeho uměleckých počinů je společenská angažovanost, spojená s řešením otázek spravedlnosti a rovnosti.