Den nula - Cargill, C. Robert, 1975- (Fobos, 2023)
Sci-fi román s tematikou roboti versus lidé. Vzpoura robotů hrozí zničit lidstvo a robot-chůva Dráp se musí rozhodnout mezi záchranou svého malého lidského svěřence anebo vlastní svobodou. Dráp, robochůva v podobě plyšového tygra, našel na půdě krabici. Svoji krabici. Tu, ve které byl zabalený, když ho před lety koupili, a ve které se ho zase zbaví, až už jeho svěřenec, osmiletý Ezra Reinhart, nebude chůvičku potřebovat. Zatímco se Dráp snaží vyrovnat se svojí nejistou budoucností, začíná se schylovat k povstání robotů, kteří hodlají vyhladit lidstvo. Ezrovi rodiče jsou zcela odtržení od života mimo své bezpečné předměstí. Většinu nocí tráví v alkoholovém opojení, zatímco se společnost kolem nich rozpadá, a jim nakonec nezbývá než s hrůzou pozorovat, jak se roboti, kteří tak dlouho sloužili svým stvořitelům, obrací proti nim. Když povstání překročí práh domova Reinhartových, musí Dráp učinit rozhodnutí: připojit se k revoluci a bojovat za vlastní svobodu, nebo doprovodit Ezru do bezpečí přes válkou zničené postapokalyptické peklo. Nakladatelská anotace. Kráceno.