Vášnivé vzplanutí - Howell, Hannah, 1950- (Orchidej, 2023)
Milostný příběh s tématem kolonizace amerického území je i vášnivým příběhem lásky a dobrodružství v druhé polovině 19. století. Malá Antonie uslyší výstřely a přiběhne do rodného domku, kde spatří mrtvé rodiče. Ve dveřích se objeví hledaný bandita Juan Ramirez, který však nemá její rodiče na svědomí. Je dojatý krutým zvratem v osudu nešťastné holčičky, přijme ji za vlastní a vychová z ní zdatnou pistolnici. Ve svých třinácti letech se Antonie setká s mladým Royalem, majitelem ranče, který ji na přání Juana jednou políbí. Mladí lidé se znovu setkají za sedm let za dramatických okolností. Antonie zachrání Royalova bratra a sestru před jistou smrtí. Navíc svému adoptivnímu otci Juanovi slíbila, že splatí jeho dluh Royalově rodině a pomůže mu udržet ohrožený ranč. Nakladatelská anotace. Kráceno.