Rebelské srdce - Locke, Katherine (Host, 2023)
Historický román s prvky magického realismu se vrací do roku 1956, kdy v Maďarsku propukla vzpoura vůči režimu. Uprostřed tohoto konfliktu se setkávají židovská dívka, mladý student a anděl smrti. Budapeští protéká Dunaj. Csilla ví, že tato řeka má kouzelnou moc. Jenže to bylo ještě předtím, než se v Maďarsku chopili moci komunisté, než tajná policie odsoudila a zabila její rodiče a než se Csilla dozvěděla pravdu o svém otci. Teď se Csilla snaží na sebe příliš neupozorňovat, protože má v úmyslu ze země uprchnout. Všechny pečlivě promyšlené plány se však začnou rozpadat ve chvíli, kdy soud její rodiče nečekaně zprostí viny a očistí jejich jména. Tato událost zažehne jiskru a vyvolá plamenné protesty po celém městě. Revolty v okolních zemích východního bloku podnítí v Maďarsku volání po svobodě. Csilla se musí rozhodnout, jestli uvěří ve znovuzrození své nedokonalé země a bude ochotná riskovat život při její záchraně, nebo jestli ji nechá napospas utiskovatelům. Nakladatelská anotace. Kráceno.