Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová - Benešová, Božena (Artis, 2023)
Příběh dospívajícího děvčete v dobách první republiky, jehož romantické sny jsou rozbity prvním krutým životním zážitkem. Kniha zachycuje psychický vývoj dospívající dívky a její zápas o nalezení místa ve společnosti. Autorka dochází k poznání, že bez lásky a přátelství nelze žít. Člověk však musí mít odvahu hledat i za cenu vlastního odříkání, bolesti a často i ztrát.