Básně a listy - Hasištejnský z Lobkovic, Bohuslav, asi 1461-1510 (Česká knižnice (Host), 2022)
Reprezentativní výběr z poezie a dochované korespondence Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic (1461-1510). V překladech Marty Vaculínové a Heleny Businské zpřístupňuje kniha současnému čtenáři kontext společenského a kulturního dění v našich zemích na přelomu 15. a 16. století, v epoše doznívajícího středověku a nastupujícího humanismu. Soukromé dopisy s kritickými a nadčasově vtipnými epigramy podávají unikátní svědectví o náboženských roztržkách a politické situaci za vlády Vladislava Jagellonského, o Hasištejnského cestě do Středomoří i o jeho světonázoru, nenaplněných ambicích či lásce ke knihám. Nakladatelská anotace. Kráceno.