Zářivá noc hvězd a ledu - Connolly, Rebecca, 1985- (Vendeta, 2023)
Román inspirovaný příběhem lodi Carpathia a jejího kapitána, který zareagoval na tísňové volání potápějícího se Titaniku. Krátce po půlnoci ze 14. na 15. dubna 1912 kapitán Carpathie Arthur Rostron dostává hlášení, že Titanic vysílá tísňový signál, neboť během své první plavby narazil na ledovec. I přes nedostatek informací začne okamžitě konat, odhodlán na volání reagovat. Jenže Carpathia je více než čtyři hodiny cesty od místa neštěstí. Zůstane jeho loď pohromadě, když ji vystaví dosud nevídané rychlosti? Co když také narazí na ledovec? A budou při takovém mrazivém chladu na místě vůbec nějací přeživší, až Carpathia dorazí? Kate Connollyová je cestující třetí třídy Titaniku. Poté, co loď narazí na ledovec, je jednou z posledních osob, kterým se dostane pokynů a pomoci. Navzdory zmatku při opouštění lodi se Kate podaří dostat do záchranného člunu. Když je však svědkem toho, jak Titanic mizí v propastných hlubinách, napadne ji, zda je nějaká záchrana vůbec možná. Nakladatelská anotace. Kráceno.