Kluk v lese - Smart, Maxwell, 1930- (Pangea, 2023)
V příběhu Maxwella Smarta se spojuje zdánlivě neslučitelné. Traumatická zkušenost dítěte, jemuž se za druhé světové války dařilo unikat nacistům, s životní dráhou selfmademana, jenž si dokázal vybudovat plnohodnotný život v Kanadě. Živelný obchodní talent, který Maxwellovi zajišťoval úspěch na černých trzích poválečné Evropy i na realitním trhu v Kanadě, se míchá s talentem uměleckým, který rozvinul do té míry, že se zařadil mezi přední postavy kanadského abstraktního expresionismu. Po všem strádání a těžkostech, s nimiž se ve velmi raném věku musel poprat na vlastní pěst, Maxwell Smart díky úsilí několika organizací a jedinců, kteří dodnes mapují osudy obětí holokaustu, mohl po zhruba sedmdesáti letech dospět k určitému završení a nalézt klid duše. Jeho paměti mimo jiné vzdávají hold této mravenčí a zároveň heroické práci. Konstantou fascinujícího oblouku, který se klene mezi ortodoxně židovskou domácností v polsko-ukrajinském městečku a vilou na montrealském předměstí zůstává nezdolná osobnost Maxwella Smarta, kterému matka vštípila, že musí přežít... a on ji poslechl. Nakladatelská anotace. Kráceno.