Stíny Osvětimi - Pauw, Marion, 1973- (CPress, 2022)
Román nizozemské autorky o vztahu matky a dcery, poznamenaném děsivými zážitky z koncentračního tábora. Padesát let neviděla Charlie svou nevlastní matku a nevkročila do rodného domu. Teď je však Alma vážně nemocná - a právě tento víkend se o ni nikdo jiný nemůže postarat. Jakmile Charlie překročí práh domu, vrací se jí vzpomínky na všechno to ponížení. Zdá se, že nic nedokáže přehlušit její nenávist. Pak ale Alma začne vyprávět. O válce, o tom, kolik lidí se vejde do vagónu na uhlí a co je to skutečný hlad. A taky o experimentech, Bloku 10, o Osvětimi... Pomůže děsivé svědectví překlenout vzájemnou propast? Nakladatelská anotace.