Vy nevíte, co je válka - Skalecka, Eva, 2010- (Kontrast, 2023)
Deníkové zápisky mladé ukrajinské dívky popisují probíhající rusko-ukrajinskou válku. Příběh Jevy Skalietské začíná na její dvanácté narozeniny v Charkově, kde už odmalička žije se svou babičkou Irynou. O deset dní později se život, jaký znala, roztříští na kusy. 24. února 2022 se její město náhle ocitne pod palbou, když Rusko zahájí svou invazi na Ukrajinu. Eva s babičkou uteče do sklepa, kde začne psát svůj deník. Popisuje strasti, které musely přetrpět v podzemí, a zoufalou cestu na západ, aby unikly zuřícímu konfliktu. Nakladatelská anotace. Kráceno.