Babička - Němcová, Božena (Saga Egmont, 2022)
Babička si získala srdce všech lidí v Ratibořickém údolí. Získá si i to vaše? Babička na žádost své dcery Terezky přijíždí na Staré bělidlo, aby jí pomohla s výchovou dětí. Netrvá dlouho a brzy si ji všichni včetně kněžny z nedalekého zámku oblíbí pro její moudrost a pracovitost. Je však všechno tak idylické, jak se na první pohled zdá? Vstupte spolu s Babičkou do poklidného Ratibořického údolí a poznejte život na českém venkově v devatenáctém století... Toto nejslavnější dílo české spisovatelky Boženy Němcové inspirované jejím vlastním dětstvím se dočkalo také řady filmových zpracování. V tom nejznámějším z roku 1971 roli vnučky Barunky ztvárnila Libuše Šafránková. Božena Němcová (1820–1862) patří mezi nejvýznamnější české spisovatelky. Značně ji ovlivnilo dětství v Ratibořicích a její babička Magdalena, která se stala vzorem pro její nejslavnější knihu Babička. Mezi její další díla patří například V zámku a v podzámčí, Karla nebo Divá Bára.