Osudy dobrého vojáka Švejka – Slavný výprask (3. díl) - Hašek, Jaroslav (Saga Egmont, 2022)
„Švejk je rozlehlé mistrovské dílo české satiry, typ výrazně záporný, nebezpečný rakouské monarchii. Švejk je zrozenec lidový, ne národní hrdina, ale kus ulice, která správně tuší, co přijít má a jak je dobré podlamovat všecko staré, aby to nové přišlo co nejdříve a co nejbezpečněji. Švejk je typ malého českého člověka, který neprošel velikou politickou zkušeností a uvědomovací školou továrny, ale „má v krvi“ vědomí, že „je něco shnilého ve státě dánském“ a že „tohle nevydrží“. Jeho švejkování je nejprve osobní obrana proti šílenství imperialismu: ale zakrátko tato obrana přechází v útok. Švejk svou parodií na poslušnost a svým lidovým vtipem rozkládá namáhavě sestrojovaný mysticismus reakční moci, červotočivě vrtá v reakčním řádu a docela aktivně – i když ne vždy zcela uvědoměle – pomáhá bourat to, co bylo postaveno na základech útlaku a nesvobody.“ (Julius Fučík.)