Letí to pamětí : vzpomínky, dojmy, glosy 2023 - Čepelka, Miloň, 1936- (Čas, 2023)
Druhý soubor stručných prozaických textů, drobných epizod, vzpomínek a poznámek z pera všestranného umělce, známého herce a cimrmanologa Miloně Čepelky. Josef Pepson Snětivý říká o této publikaci, která vychází k sedmaosmdesátým narozeninám spoluzakladatele Divadla Járy Cimrmana: "Řeknu-li o Miloni Čepelkovi, že je "malý velký muž", hned mě napadá zdánlivý protiklad: navzdory své fyzické lehkosti nepluje po povrchu a nespokojí se s pěnou dní, ale se zvídavostí takřka dětskou a s neuhasitelnou chutí se noří do hloubky, do pomyslné vody pod zmiňovanou pěnou. Ta voda je někdy kalná, jindy naopak překvapivě průzračná a čistá, pak zase "obyčejná" - ale vždy živá. Sám je takový pokaždé: jako herec, textař, dramatik, básník, prozaik i glosátor. V posledně jmenované roli stvořil už dvě publikace a po titulu Skok sem, skok tam přichází s knihou Letí to pamětí. Jsem rád, že navzdory slovesu "letí" je onen pohyb vzpomínek, úvah a postřehů dostatečně klidný na to, aby jej zachytil, a my se do nich můžeme ponořit." Nakladatelská anotace. Kráceno.