Praxe Sebe si vědomého pozorovatele - Krutina, Jiří (Nakladatelství NOOS s.r.o., 2012)
Átma-vičára (Self-inquiry) je základní praxe směřující přímo k poznání sebe sama a vysvobození, která je esencí nedvojných duchovních směrů, jako je advaita védánta nebo kašmírský šivaismus. Tuto praxi učil i Ježíš, Buddha a další mistři. Zmínky o této praxi nalezneme už v Upanišádách nebo třeba v Bibli, bohužel v zastřené podobě. Je obrovskou zásluhou indického mudrce Ramany Mahárišiho, že tuto starobylou praxi osvětlil nám srozumitelnou formou, a tak ji "znovuobjevil" pro současné hledající. V naší duchovní škole byla tato praxe Jirkou Vackem pouze metodickým způsobem upravena do podoby metodické řady meditace na pozorovatele. Praxe vychází z naší vždy přítomné zkušenosti, ve které si stále něco uvědomujeme ze světa, těla, mysli, a tedy naší existencí nemůže být nic jiného než samo vědomí, které si uvědomuje sebe sama, že je vědomí, i vše ostatní, co si skrze nástroje poznávání mysli a smyslů uvědomujeme neboli pozorujeme. Jsme tedy podstatně vše si uvědomující sebe si vědomé vědomí - stručně říkáme Pozorovatel nebo svědek, což je naše pravá duchovní podstata a božství, které do nás vložil sám Bůh. Vlivem odpadnutí od Boha - nevědomosti spočívající ve ztrátě tohoto uvědomění a ztotožňování sebe sama s tělem a myslí, jsme vytvořili náš nebožský stav ega, který je příčinou veškeré naší strasti a utrpení. V praxi se zaměřujeme právě na uvědomění sebe sama v pozorujícím vědomí a jeho základu - zdroji, kterým je samo ryzí svobodné ničím neomezené sebe si vědomé vědomí - JÁ JSEM. Příručka metodicky vede meditujícího přímými instrukcemi v souladu s metodickou řadou meditací na pozorovatele, jak provádíme v rámci seminářů a veřejných meditací naší duchovní školy. Současně doplňuje i pomocné praxe v rámci meditace na pozorovatele, jako je soustředění na duchovní srdce a praxe mantry, které provádíme na podkladě prvotního soustředění na sebe si vědomého Pozorovatele. Každý, kdo kráčí stezkou podle našeho výkladu praxe Átma-vičáry by měl toto skriptum mít a denně podle něj praktikovat. Uvedená praxe je praxí naší duchovní školy i Ramany Mahárišiho.