Duchové Šumavy : pašerácké drama z roku 1946 - Sichinger, Martin, 1967- (Tah, 2012)
Mladý strážmistr Jan Firman, syn předválečného místního finance, se po návratu do rodného Vimperku snaží udržet pořádek ve vysídleném městě a okolních opuštěných vsích. Většina cenností již byla odvezena Američany, šumavští Němci odešli, místní pašeráci, znalci Šumavy, však zatím zůstávají těsně za hranicí a snaží se zachránit zbytky svých majetků. Kdo je v této situaci nepřítel? Kdo komu stojí v cestě? Jakou cennost chce ve městě nalézt trofejní oddíl ministerstva vnitra a kdo že to chce z Vimperku co propašovat do Německa? A hlavně: může se Honzovi Firmanovi podařit zachovat či obnovit živoucí město s fungujícími slavnými sklárnami a pilami na vzácné šumavské dřevo, když to vše zde vždy dělali odsunutí Němci? Nebo je město i okolí v nastupujících nových časech odsouzeno k zániku? Téma, které autor načal "z druhého konce" už v knize Cukrový klaun a částečně ve "Smrti krále Šumavy", zpracovává zde do dramatického, čtivého příběhu mnoha hrdinů a mnoha motivací, v němž nic není černobílé a fandit lze "z obou stran hranice". Je výjimečný zejména znalostí reálií, "doby a místa", díky níž obdivuhodně oživuje genia loci hraničním pásmem zlikvidované Šumavy pašeráků, dřevařů, sklářů a temných lesů tak, jak to známe už jen ze starých fotek...