Mary - Eekhout, Anne, 1981- (Kontrast, 2023)
Kniha přibližuje okolnosti vzniku slavného gotického románu Frankenstein a více seznamuje i s jeho mladičkou autorkou, anglickou spisovatelkou Mary Shelleyovou. Píše se rok 1816. Mary Shelley je teprve osmnáct let, když se svým milovaným manželem Percym navštíví přátele Johna Polidoriho a Lorda Byrona u Ženevského jezera. Večer si u krbu vyprávějí strašidelné příběhy. Střípek z minulosti Mary vrátí o několik let zpátky, do Skotska, kde zažila záhadné dobrodružství. Tato vzpomínka se stane základem světoznámého příběhu o Frankensteinovi. Mary je chvalozpěvem na fantazii, je příběhem o tvoření a složitém poutu mezi představivostí a skutečností. Knihu lze číst jako bildungsroman o zrání spisovatelky a matky, jako intimní vyprávění o truchlení po nejbližších, ale také jako staromódní duchařský příběh nebo příběh dvojího milostného trojúhelníku, v němž zaznívají ozvěny samotné Mary Shelley i sester Brontëových. Nakladatelská anotace. Kráceno.