Až na sever! : Dánsko, Švédsko, Norsko, Finsko, Island, Faerské ostrovy, Grónsko - Mrázová, Albína, 1993- (CPress, 2023)
Albína Mrázová, autorka úspěšného titulu Moji Dánové a skoro Dánové ve své druhé cestopisné knize opět prokazuje, že má humor, odvahu, sebereflexi a spoustu všednodenních i potrhlých příběhů z prázdninových cest i pracovních pobytů. Zajímalo by vás, jaké to je, vidět polární záři, udělat eskymácký obrat na kajaku v Grónském moři, stopovat auta na Faerských ostrovech, navštívit ve Finsku domek Santa Klause, přejet na Islandu ovci nebo si vychutnat švédské muzeum odporného jídla? Protože Skandinávie je skoro domov Albíny Mrázové, je logické, že se rozhodla poznat ji co nejvíce a navštívit vedle těch nejslavnějších a nejfotografovanějších i ta místa, kam se běžný turista příliš nehrne. Albína tudíž nepíše jen o přírodních krásách nebo památkách, ale nenásilně a osobitě vykresluje životní styl včetně zvláštností dopravních či kulinářských. Tak si přečtěte AŽ NA SEVER! - originální a humorný cestopis ze Skandinávie, plný zážitků ze zemí, kam se jezdí běžně, ale i velmi vzácně. Nakladatelská anotace. Kráceno.