Hrabal : sladká apokalypsa - Kaczorowski, Aleksander, 1969- (XYZ, 2023)
Životopis slavného českého spisovatele z pera polského bohemisty. Publikace přibližuje Hrabalovy osudy na pozadí složitých československých dějin 20. století. Biografické pasáže se střídají s interpretací důležitých Hrabalových textů. Autor při výkladu využívá jak fakt, že se s Hrabalem osobně znal, tak zkušenosti, které získal při překládání Hrabalových próz do polštiny.