Dívka v pruhovaných šatech - Midwood, Ellie (Jota, 2023)
Román, ke kterému se americká autorka nechala inspirovat osudy slovenské Židovky Heleny Citrónové, vypráví dojemný příběh o lásce a naději v prostředí koncentračního tábora Osvětim. Německo, rok 1947. Na stole doktora Hoffmana, amerického psychiatra, přistává podivný případ týkající se poválečné denacifikace. Před soud je předvolán bývalý osvětimský dozorce Franz Dahler. Ten si s sebou bere nečekaného svědka - Helenu, bývalou vězeňkyni, která je v současnosti i jeho manželkou. Tichá a poddajná Helena působí jako typická oběť násilí, a když začne u soudu vypovídat ve prospěch manžela, doktor Hoffman je z vývoje situace zmatený. Čelí tomu nejméně pravděpodobnému příběhu o lásce, jaký kdy viděl, anebo se před ním obhajuje psychicky nemocná žena, která vnímá minulost zkresleně? Nakladatelská anotace. Kráceno.