Stručná historie věčného života - Kalfař, Jaroslav, 1988- (Kniha Zlin, 2023)
Dystopický román z blízké budoucnosti se sklonem k satiře vykresluje děsivý svět budoucnosti, kde naše životy ovlivňují moderní technologie a hranice mezi člověkem a strojem se stírá. Když se Adéla dozví, že je nevyléčitelně nemocná, upnou se její myšlenky k Tereze - dceři, kterou před čtyřiceti lety hned po porodu opustila. V Česku tak zanechá dospělého syna Romana a vydá se do Spojených států, kde Tereza vyvíjí lék zajišťující nesmrtelnost. Než ale stačí matce pomoci, Adéla za záhadných okolností umírá. Tereza s Romanem se neznají, ale teď musí spojit síly, aby matčiny ostatky vrátili domů. Podaří se jim to i přese všechna nebezpečí technokratické diktatury, v niž se Amerika proměnila? Nakladatelská anotace.